Ida Ränzlöv – årets Hjördis Schymberg-stipendiat

Mezzosopran Ida Ränzlöv är 2022 års mottagare av Hjördis Schymberg-stiendiet. Förutom stipendiet på 40.000 kr är hon inbjuden till vistelse på Schymberg-gården på Alnön utanför Sundsvall.

Ida Ränzlöv, som är född i Helsingborg, har efter skolgång på bl.a. Adolf Fredriks Musikklasser och Lilla Akademien i Stockholm, bedrivit sångstudier på Malmö Musikhögskola och i London på operastudion vid Royal College of Music.

2018 anställdes Ida på operastudion vid Staatsoper Stuttgart. Efter att med kort varsel gjort ett inhopp som Rosina i Barberaren i Sevilla anställdes hon som solist i den fasta ensemblen på samma operahus där hon idag alltjämt är verksam. Andra roller är t.ex. Cherubino (Mozarts Figaros Bröllop) och Orlofsky (Läderlappen av Johann Strauss d y).

Sommaren 2021 sjöng hon dubbla huvudroller i Confidencens barockuppsättning av Venus och Adonis och Dido och Aeneas, en uppmärksammad produktion som alltjämt finns tillgänglig på Svt/play.

Ida Ränzlöv har genom åren mottagit ett flertal stipendier och vunnit  sångtävlingar som Lies Askonas Competition 2017 och Anneliese Rothenbergers Competition 2019.  

I vår sjunger Ida rollen som Ruggiero (Händels Alcina) i Stuttgart. Därefter väntar Cherubino i Glyndebourne.

Sopranen och hovsångerskan Hjördis Schymberg var född 1909 på Alnön utanför Sundsvall. I egenskap av ledande lyrisk sopran tillhörde hon Kungliga Operans fasta ensemble till 1959 och var sedan där en regelbunden gäst till 1968. Hon gjorde även gästspel på bl.a. Covent Garden i London och Metropolitanoperan i New York. Hjördis Schymberg avled 2008.

Hjördis Schymbergs Minnefond förvaltas av Kungliga Teaterns solister.

Foto: Mattias Baus