Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister har delat ut 10 stipendier i samband med höstlunchen. Däriblanddet allra första Kerstin Meyer-stipendiet till barockspecialisten Ann Hallenberg och Stefan Johanssons stipendium till regissören och performanceartisten Charlotte Engelkes, vardera på 50.000 kr. Josef Herous stipendium gick till sopranerna Christina Nilsson och Camilla Tilling samt barytonen Richard Hamrin vilka fick 100.000 kr var.
Stipendiater 2022
Stiftelsen Kerstin Meyers Stipendiefond – Kerstin Meyer Stipendiet: 50 000 kr till
ANN HALLENBERG
Redan 1997 gjorde Ann Hallenberg succé på Drottningholm i Luigi Rossis opera Orfeo. När hon återvände till Drottningholm sommaren 2021, med titelrollen i Händels Agrippina, är hon en av världens främsta operasångerskor i sitt fack, med alla de stora operahusen som arbetsplats: La Scala, München, Bryssel, Paris, Dresden, Lyon m.fl.!
Ann Hallenberg har specialiserat sig på barockmusik av Händel, Vivaldi, Gluck, Vivaldi, men sjunger även musik av Rossini, Mozart och Bizet. Hon har arbetat med dirigenter som John Elliott Gardiner, William Christie, Riccardo Muti och många fler, och spelat in ett 40-tal CD- och dvd-produktioner.
Som ung sångerska sjöng hon i Operans produktion av Björn Hallmans opera Solitär, på turné. Hon har tilldelats medaljen ”Litteris et Artibus”, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och utnämndes till hovsångerska i november 2021. Under sin studietid i Stockholm var hon elev till Kerstin Meyer.

Kerstin Meyer och Björn Bexelius stipendiet: 50 000 kr till
EBBA LEJONCLOU
2022 års Kerstin Meyer och Björn Bexelius stipendium går till mezzosopranen Ebba Lejonclou med motiveringen att hon är en mycket mångsidig, musikalisk och uttrycksfull mezzosopran. Hon går andra året på kandidatutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola, institutionen för opera; SKH (f.d. Operahögskolan).
Ebba Lejonclou är utbildad vid Vadstena Folkhögskola samt vid Hochschule für Musik und Theater ”Felix Mendelssohn Bartholdy” i Leipzig. Efter den fyraåriga kandidatutbildningen är hon nu tillbaka i Sverige och studerar för närvarande sitt andra år vid SKH. Ebbas Lejonclous musikaliska grund finns i instrumental- och orkestralmusiken, hon började sin musikaliska resa som tvärflöjtist.
Sommaren 2021 gjorde Ebba rollen som Zweite Dame i Mozarts Die Zauberflöte vid Theater Rudolstadt i Tyskland. I somras debuterade hon i Sverige med rollen Dodo McNeill i Vadstena-Akademiens kritikerrosade uppsättning av operan Breaking the Waves av Missy Mazzoli. I oktober medverkar hon som solist på konserthuset Louis De Geer i Norrköping, i Sven-David Sandströms fyra timmar långa opera Livets Bok tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester och Eric Ericsons kammarkör. Vi ser fram emot att följa hennes framtida karriär.
Stiftelsen till minne av Josef Herou 100.000 kr vardera till
CHRISTINA NILSSON
Direkt efter avslutade studier vid Operahögskolan, Stockholm, inledde Christina Nilsson sin operakarriär med en sensationell debut på Kungliga Operan: titelrollen i Aida. Sedan gick allt snabbt: Riksdagens öppnande, med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset Stockholm, Richard Strauss Vier letzte Lieder på operan i Nancy, och därefter titelrollen i Ariadne på Naxos, på Frankfurtoperan. Samma roll även i Lausanne, Aida på Irish National Opera, Dublin. På sin repertoar har hon även Elsa i Lohengrin (operahuset i Dortmund) och Grevinnan i Figaros Bröllop på Kungliga Operan, Stockholm.
Nu i höst är Christina Nilsson tillbaka på Operan, som Ariadne, och i vår rolldebut som Tosca. På nyårsafton sjunger hon Rosalinda i Läderlappen, på Bayerische Staatsoper München. Senare i vår sjunger hon Aida på Deutsche Oper Berlin.
Christina Nilsson har erhållit många stipendier och priser, bland annat Jenny Lind-stipendiet och Birgit Nilsson-stipendiet.
CAMILLA TILLlNG
Sedan hennes svenska debut 1997 i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan har Camilla Tilling presterat på högsta nivå runt om på världens operascener och konserthus. Oavsett om det är som Blanche i Karmelitsystrarna, eller i en Schubert- eller Strauss-lied på CD, är det svårt att inte bli berörd när man hör hennes röst och tolkningar. Här finns en särskilt vacker inlevelse och musikalitet som, med god anledning, gör Camilla till en av Sveriges största sångarexporter!
RICHARD HAMRIN
I Richard Hamrin har vi en artist som utan rädsla visar oss gestaltningar som vidgar konstformens gränser. Med sin flexibla, vackra barytonröst och hypnotiska scennärvaro är han alltid trogen sin rollkaraktär, oavsett epok.
Stiftelsen Helga Görlins Minnesfond: 25 000 kr till
PAULINA PFEIFFER
Paulina Pfeiffer har en rik och varm klang i sin röst, och detta parat med stor musikalitet, intensiv och känslig scennärvaro, är något som alltid berör hennes publik! Efter avslutade studier vid Operahögskolan i Stockholm, startade hennes operakarriär i Paris, på Theatre de Châtelet, med rollen Adalgisa i Bellinis Norma, samt Kumudha i John Adams A flowering tree på samma operahus.
På Kungliga Operan i Stockholm blev debuten som Adalgisa. Där har hon sedan även sjungit Judith i Bartóks Riddar Blåskäggs borg och under flera säsonger Mimì i Puccinis La Bohème. Andra roller på olika scener i Sverige: Santuzza, Amelia, Carmen, Hanna Glavari m.fl. Under ett par säsonger sjöng hon i Folkoperans prisade uppsättning av Philip Glass opera Satyagraha, en föreställning som också med stor framgång gavs på turné till Göteborg, Köpenhamn och New York.
Paulina Pfeiffers konsertrepertoar är omfattande och innehåller bland annat Förklädd gud, Verdis Requiem, Faurés Requiem och Brahms Ein deutsches Requiem. Bland de priser och stipendier Paulina Pfeiffers erhållit kan nämnas Barbro Saléns operastipendium, Jenny Lind-stipendiet och Birgit Nilsson-stipendiet.
Stiftelsen Hugo och Mafalda Hasslos Stipendiefond: 25 000 kr till
DAVID RISBERG
Med sin klara och vackert klingande röst är David Risberg en värdig mottagare av Hugo Hasslos stipendium. Han har med sina insatser som Marco i Gianni Schicchi och Bello i La Fanciulla del West här på Kungliga Operan redan imponerat på oss och vi ser fram emot att se honom använda alla sina förmågor som Demetrius i den kommande produktionen av Brittens En Midsommarnattsdröm.
Stefan Johanssons Stiftelse 50 000 kr till
CHARLOTTE ENGELKES
Charlotte Engelkes har i en lång rad personliga, kontroversiella men också ofta mycket humoristiska verk öppnat en dialog med den stora kanoniserade traditionen av operaskapande, inte minst Wagner och gjort det i en oavbrutet nyskapande form.
Set Svanholms minnesfond,
”som ett tecken på uppskattning” 25 000 kr vardera till
BRITT-MARIE ARUHN och LOA FALKMAN