Stipendieregn

Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister har delat ut flera stipendier i samband med den traditionella höstlunchen som gick av stapeln den 8 oktober 2023. Josef Herous stipendium gick till sopranerna Maria Bengtsson,Miah Persson och Julia Sporsén vilka fick 100.000 kr var. 

Stipendiater 2023

Stiftelsen till minne av Josef Herou har delat ut tre stipendier på 100.000 kr vardera till:

MARIA BENGTSSON

Maria Bengtsson är en av Sveriges mest eftersökta sopraner och framträder regelbundet i huvudroller vid världens stora operahus så som Teatro alla Scala,Milano,  Royal Opera House Covent Garden, London, Komische Oper Berlin och Wiener Staatsoper. Hennes glasklara,  rika klang tillsammans ha med en fulländad teknik och stark scennärvaro har gjort henne till en av vår tids mest uttrycksfulla operasångerskor. Hon har utmärkt sig i roller som Marskalkinnan i Rosenkavaljeren , Grevinnan i i Figaros Bröllop och Gräfin i Capriccio, alla dessa bl a på Wiener Staatsoper!  Grevinnan i Figaros Bröllop är en roll hon även sjungit på Operan i Stockholm. 


MIAH PERSSON 
Efter studier på Operahögskolan i Stockholm debuterade hon på Confidencen 1998 som Susanna i Figaros Bröllop. På Operan har  hon sjungit såväl Barbarina, Susanna som Grevinnan i denna opera! Här har hon också sjungit Sophie i Rosenkavaljeren, Pamina i Trollflöjten, mm!

Hennes stora internationella karriär innefattar framträdande på Metropolitan, New York, Covent Garden, London, Wiener Staatsoper, Glyndebourne, Salzburger Festspiele och många fler, främst med roller i Mozart och Richard Strauss operor.

En omfattande konsertverksamhet med verk som Mahlers symfoni nr 2 och 4, Mozarts Requiem och C- mollmässan  och många andra verk, samt en rik repertoar av romanser har tagit henne runt hela världen, och i samarbete med bl a Zubin Mehta, Antonio Pappano och  Bernard Haitink. Hon har sjungit på Wigmore Hall och The Proms i London.

2011 utnämndes Miah Persson till hovsångerska.

JULIA SPORSÉN

Utbildad vid Royal Academy of Music, London OCH därefter verksam vid bl a English National Opera, London och Scottish Opera , Glasgow.

Julia Sporsén är en av Sveriges främsta sopraner. Som Micaela vid Kungliga Operan, Violetta och Norma vid Folkoperan, Elsa-Lill i Herr Arnes penningar vid Göteborgs operan och som Artist in residence hos Jönköpings Sinfonietta visar Julia en vokal mångsidighet,  teknisk briljans och en dramatisk nerv och trovärdighet som tillhör en stor artist.

Foto: Örjan Jacobsson

Stiftelsen Uno Stjernqvists minnesfond: 50 000 kr till 

CLIFFORD LEWIS  

Motivering:


Stiftelsen Helga Görlins Minnesfond: 25 000 kr till

PAULINA PFEIFFER 

Paulina Pfeiffer har en rik och varm klang i sin röst, och detta parat med stor musikalitet, intensiv och känslig scennärvaro, är något som alltid berör hennes publik! Efter avslutade studier vid Operahögskolan i Stockholm, startade hennes operakarriär i Paris, på Theatre de Châtelet, med rollen Adalgisa i Bellinis Norma, samt Kumudha i John Adams A flowering tree på samma operahus. 

På Kungliga Operan i Stockholm blev debuten som Adalgisa. Där har hon sedan även sjungit Judith i Bartóks Riddar Blåskäggs borg och under flera säsonger Mimì i Puccinis La Bohème. Andra roller på olika scener i Sverige: Santuzza, Amelia, Carmen, Hanna Glavari m.fl. Under ett par säsonger sjöng hon i Folkoperans prisade uppsättning av Philip Glass opera Satyagraha, en föreställning som också med stor framgång gavs på turné till Göteborg, Köpenhamn och New York.

Paulina Pfeiffers konsertrepertoar är omfattande och innehåller bland annat Förklädd gud, Verdis Requiem, Faurés Requiem och Brahms Ein deutsches Requiem. Bland de priser och stipendier Paulina Pfeiffers erhållit kan nämnas Barbro Saléns operastipendium, Jenny Lind-stipendiet och Birgit Nilsson-stipendiet. 


Stiftelsen Hugo och Mafalda Hasslos Stipendiefond: 25 000 kr till
DAVID RISBERG 

Med sin klara och vackert klingande röst är David Risberg en värdig mottagare av Hugo Hasslos stipendium. Han har med sina insatser som Marco i Gianni Schicchi och Bello i La Fanciulla del West här på Kungliga Operan redan imponerat på oss och vi ser fram emot att se honom använda alla sina förmågor som Demetrius i den kommande produktionen av Brittens En Midsommarnattsdröm


Stefan Johanssons Stiftelse 50 000 kr till 
CHARLOTTE ENGELKES 

Charlotte Engelkes har i en lång rad personliga, kontroversiella men också ofta mycket humoristiska verk öppnat en dialog med den stora kanoniserade traditionen av operaskapande, inte minst Wagner och gjort det i en oavbrutet nyskapande form. 


Set Svanholms minnesfond,
”som ett tecken på uppskattning” 25 000 kr vardera till
BRITT-MARIE ARUHN och LOA FALKMAN