Jonny Blanc 1939-2011

blanc“En lyrisk-dramatisk tenor med utpräglad teaterbegåvning” sammanfattar Klas Ralf en biografi om Jonny Blanc från 1981.
Någon (förmodligen Ralf) har sedan förstärkt med ett handskrivet tillägg: “en musikteaterartist i hög internationell klass”. Just så!!

Jonny var önskad överallt, som i Oslo som Siegmund i Valkyrian och Martin i Anne Pedersdotter. Han framträdde vidare i bl a Köpenhamn, Helsingfors, Frankfurt och Lissabon. Operetthjälte i Glada änkan var han även så långt bort som Miami Beach och Glasgow, där han i tur och ordning gjorde rollerna Camille de Rosillon respektive Danilo. Dessutom gästade han ofta operahusen i Göteborg och Malmö.

Ändå var han först och främst firad tenor just på Kungliga Operan, där han engagerades 1967, med debut som Den falske Dmitrij i Boris Godunov. Vi minns honom framför allt för oförglömliga rollprestationer som t ex Don José i Ponnelles legendariska Carmen-uppsättning (mot Thallaug), Steva i Jenufa (mot Söderström), Hermann i Spader dam.

Jonny Blanc var född i småländska Lessebo, utbildade sig vid Musikhögskolans operaklass, som baryton, och prövade också under en period på att spela talteater.

Efter sångarkarriären blev Blanc operachef vid Malmö Stadsteater (1987-91), 1992-94 var han operasektionschef vid Kungliga Operan. Därefter blev Jonny uppskattad rektor för Operahögskolan i Stockholm fram 2000. De sista åren var Jonny märkt av sjukdom och njöt av lugnet i sitt kära Lessebo, tillsammans med sin älskade Lillemor.

Jonny Blanc avled den 26 december 2011, 72 år gammal.

Bookmark the permalink.