Lyssna på Hjördis Schymberg från “Röster på Operan”
Hjördis Schymberg
Hjördis Schymberg föddes den 24 april 1909 i Gustavsberg på Alnön nära Sundsvall. Hon var något av ett musikaliskt underbarn, turnerade med en barnorkester och spelade som tonåring med sina systrar på biografer och kaféer. Vid tjugo års ålder började hon studera sång för Britta von Vegesack och tre år senare tog den världsberömde barytonen och operachefen John Forsell in henne i Operaskolan. Schymberg har själv berättat att den despotiske Forsell hade svårt med andra sånglärares elever och under utbildningstiden ofta lät henne arbeta med uppgifter ur det lyriskdramatiska fack som vid denna tid inte passade hennes röst.
Efter debuten som Bertha i Adams Nürnbergerdockan 1934 – en subrettroll – och några mindre uppgifter, bl.a. i Peer Gynt, Ibsens talpjäs med musik av Grieg, mot Gösta Ekman, trodde Forsell tillräckligt på henne för att i oktober samma år för första gången presentera henne som Mimi i Puccinis Bohème mot Jussi Björling. De två skulle komma att göra mer än hundra föreställningar tillsammans. Schymberg fortsatte debutera som Blonde i Mozarts Enleveringen ur seraljen och Marzelline i Beethovens Fidelio och repertoaren utvidgades snabbt med roller som Nedda, Gilda, Julia, Rosina. Senare under 1930-talet följde hennes verkliga genombrott som Massenets Manon och – framför allt – Verdis Violetta, som skulle bli hennes signaturroll hemma och utomlands. Under 1940-talet började Mozart – som då upplevde en förnyelse på operascenerna – att spela en allt större roll i hennes repertoar, t.ex. Fiordiligi i Fritz Busch mönsterbildande italiensksjungna uppsättning av Così fan tutte 1940, den första i Stockholm på etthundratio år.
1943 utnämndes hon till hovsångerska. Under större delen av sin karriär var hon trogen Kungliga Operan, där hon gjorde mer än femtio roller och bl.a. kreerade hon urpremiärer av Lars-Erik Larssons Prinsessan från Cypern och Hilding Rosenbergs Marionetter och Lycksalighetens ö och var den första Volkhova i Sadko, Marfa i Tsarbruden och Elektra i Idomeneo. Andra världskriget försenade en väntad internationell karriär. Utanför Sverige framträdde Schymberg i de nordiska länderna, 1946 på konsert i Londons Royal Albert Hall, 1947 också som Susanna i Figaros bröllop och Gilda i Rigoletto på Metropolitan i New York och som Violetta i La traviata i Havanna och i italienska Riccione mot Giuseppe di Stefano i Rigoletto. 1951 blev Violetta och Gilda hennes roller på Covent Garden i London. 1953 medverkade hon i en tyskspråkig Bohème för NDR i Hamburg, senare utgiven på cd.
Schymberg tillhörde Stockholmsoperans fasta ensemble till 1959 men gästspelade regelbundet till våren 1968, sista gångerna som Grevinnan i Figaros bröllop och – naturligtvis – Violetta. Samtidigt framträdde hon ofta på olika håll i Sverige med kyrkomusik och romanser, bl.a. sånger av Ture Rangström och Gunnar de Frumerie, ibland tillägnade henne av tonsättarna. På senare år verkade hon som pedagog med Gösta Winbergh, Laila Andersson och Sylvia Lindenstrand bland sina elever. Med sin snabba replik och drastiska formuleringskonst var hon ett uppskattat intervjuobjekt i radio och tv. Mot slutet av sitt liv donerade hon sitt barndomshem på Alnön till Stiftelsen Schymbergsgården.
Hjördis Schymberg avled i Stockholm den 8 september 2008.
Schymberg och Jussi Björling kan bl.a. höras tillsammans i upptagningar från Kungliga Operan av Traviata, Trubaduren och Romeo och Julia, utgivna på cd senast av Bluebell, och i avsnitt ur Manon Lescaut på Caprice. Bluebell gav 2007 ut en recital med Hjördis Schymberg i bred repertoar från Händel och Gluck till Dvorak och Puccini.
Stiftelsen Hjördis Schymbergs Minnesfond
Efter Hjördis Schymbergs död visade det sig att hon hade testamenterat en summa pengar till en minnesfond. Ändamålet med fonden skulle vara att den årligen skulle dela ut ett stipendium ”till någon ung begåvad sångare”. Hjördis ville vidare att stipendiet skulle kallas ”Hjördis Schymbergsstipendiet” och att det skulle delas ut på hennes födelsedag den 24 april årligen.
Stiftelsen Hjördis Schymbergs minnesfond registrerades hos länsstyrelsen den 3 juli 2009 och det första Hjördis Schymbergsstipendiet delades ut på Kungliga Operan den 26 april 2010.
Stipendiater sedan 2010
2010 Elin Rombo
2011 Marianne Hellgren Staykov
2012 Malin Hartelius
2013 Vivianne Holmberg
2015 Malin Byström
2016 Charlotta Larsson
2017 Miah Persson
2018 Angela Rotondo och Erik Rosenius
2019 Ida Falk Winland
2020 Agneta Eichenholz
2021 Ida Ränzlöv