Kerstin Meyers Stipendiefond

Lyssna på Kerstin Meyer från “Röster på Operan”

Kerstin Meyer

3/4 1928 –
Mezzosopran, hovsångerska

Kerstin Meyer studerade sång för Arne Sunnegårdh och Andrejeva von Skilondz i Stockholm, Giorgio Favaretto i Rom, Paola Novikova i New York samt Vera Rosza i London. Debut 1952 som Azucena i Trubaduren. Hon var anställd vid Kungliga Teatern 1952-62 och 1969-81. Efter pension var hon rektor för Operahögskolan 1984-94.

Utnämnd till hovsångerska 1963. LMA 1963, Litteris et Artibus 1975, professor 1987.

Kerstin Meyer har gästspelat bl.a. i London (Covent Garden), aris, Milano (La Scala), Wien (Staatsoper), München, Köln, Barcelona, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Moskva, Warszawa, New York (Met.) San Fransisco och Buenos Aires (Teatro Colon) Hon har gjort konsertturnéer i Australien, Asien och Nya Zeeland. Med Kungl.Teatern har hon gästspelat I Edinburgh, Montreal, Hongkong och Moskva.

Roller i urval

Titelrollen i Carmen, Orfeus i Orfeus och Euridike (Gluck), grevinnan Geschwitz i Lulu och Marie i Wozzeck, titelrollen i Lucretia, Claire i Besök aven gammal dam (G. Von Einem), Bradamante och Ruggiero i Alcina, Klockarfrun (Kostelnicka) i Jenufa och Kabanicha i Katja Kabanova, Spermando i Den stora makabern, Penelope i Odysseus återkomst (Monteverdi) och Ottavia i Poppeas kröning, Dorabella i Cosi fan tutte, Cherubin och Marcellina i Figaros bröllop, Marina i Boris Godunov, Delila i Simson och Delila, Klytaimnestra i Elektra, Clairon i Capriccio, Octavian och Annina i Rosenkavaljeren, Herodias i Salome, Iokaste i Oedipus Rex och Baba i Rucklarens väg, Amneris i Aida, Eboli i Don Carlos, Ulrica i Maskeradbalen, Maddalena i Rigoletto, Asucena i Trubaduren, Ortrud i Lohengrin, Magdalene i Mästersångarna i Nürnberg, Kundry i Parsifal, Brangäne i Tristan och Isolde, Fricka och Erda i Rhenguldet, Fricka i Valkyrian, Erda i Siegfried och Waltraute i Ragnarök.

TV-inspelningar och grammofoninspelningar. Har gett masterclasses i Santa Fe, Aldeburgh, Krakow, Salzburg och i Skandinavien.

Stiftelsen Kerstin Meyers Stipendiefond

Stiftelsen Kerstin Meyers Stipendiefond instiftades 2010.

Stiftelsens syfte är att öka intresset för kulturen, främst opera, genom att ur den löpande avkastningen utdela två stipendier för vidareutbildning. Dessa skall företrädesvis gå till mezzosopraner eller altar, verksamma inom fältet västerländsk konstmusik.

Det ena stipendiet, kallat “Kerstin Meyer Stipendiet”, delas ut till en vid Kungliga Operan verksam sångare.

Det andra stipendiet, kallat “Kerstin Meyer och Björn Bexelius Stipendiet”, delas ut till en student vid Operahögskolan i Stockholm (OHS).

Ingen provsjungning äger rum till dessa stipendier.

Stipendiefonden är under uppbyggnad och ingen utdelning har ännu skett

Stipendiater

2022 Ann Hallenberg och Ebba Lejonclou

2023 Kari Koskinen

Bookmark the permalink.