Sven-Olof Eliasson 1933-2015

s-o_eliassonVi sörjer vår vän och sångarkamrat Sven-Olof Eliasson som avled den 18 november efter en lång tids sjukdom.

Efter en karriär som tenor på Den Norske Opera och Kungliga Operan var Eliasson operachef först på Stora Teatern i Göteborg 1988-90 och därefter på Den Norske Opera i Oslo 1990-96.

Eliasson, som var född i Boliden 1933, studerade sång för bl a Einar Beyron. Efter debut som Alfred i Läderlappen i Oslo 1961 fortsatte karriären i Stockholm, där han debuterade som Rodolphe i Bohème 1963 och var fast anställd 1965-70 och 1976-89. Han gjorde också internationella gästspel i bl a Glyndebourne, Zürich, Genève, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, München, Berlin, Dresden, Warszawa, Wien, Amsterdam, Paris, Rouen, Nice, Köpenhamn, Århus, Oslo, Rom, Milano, Barcelona, Montreal, Israel samt på Drottningholmsteatern.

Eliasson kom att göra ett stort antal ledande tenorroller, alltifrån lyriska Mozartroller till mer dramatiska roller inom Wagner- och Verdifacket samt inte minst inom 1900-talsrepertoaren.

I Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister kommer vi alltid att bevara Sven-Olof i ljusaste minne och våra varmaste tankar går nu till hans döttrar Erika, Ulla-Kari och Johanna med familjer.

Bookmark the permalink.