Arne Tyrén 1928-2012

200tyrenArne Tyrén, bassångare på Kungliga Operan åren 1958-90, har avlidit. Han utnämndes till hovsångare 1978 och var rektor för Statens Musikdramatiska Skola (nuvarande Operahögskolan) 1977-84.

Debuten på Operan var som talskådespelare i Honeggers Jeanne d’Arc på bålet 1955. Till hans kanske främsta roll räknas Baron Ochs i Richard Strauss Rosenkavaljeren som han gjorde för första gången redan vid 31 års ålder, och till det rika rollgalleriet, där han räknades som karaktärsskådespelare av rang, hörde även Wotan i Wagners Valkyrian och Vandraren i samme tonsättares Siegfried samt Gurnemanz i Parsifal.

Därtill medverkade han bland annat i barockoperor (Händels Saul) samt i verk av Mozart och Verdi. Med rollen som hovastrologen medverkade han i uruppförandet av Ligetis Den stora makabern. Tyrén gästspelade utomlands framförallt i paradrollen baron Ochs men även i andra roller i samband med Kungliga Operans utlandsgästspel. Arne Tyrén framträdde även på film och TV samt verkade som lärare och regissör.

Arne Tyrén var född 1928.

Bookmark the permalink.