Erik Saedéns minnesfond

Lyssna på Erik Saedén från “Röster på Operan”

Erik Saedén

3/9 1924 – 3/11 2009
Basbaryton, hovsångare

Född i Vänersborg.

Karl Erik Saedén studerade vid Kungliga Musikhögskolan, där han bl.a. hade Arne Sunnegårdh och Martin Öhman som lärare. Han tog högre organist- och kantorsexamen samt sångpedagogexamen. Debut 1952 med Ferrando i Trubaduren, titelrollen i Ture Rangströms opera Gilgamesj och Ramfis i Aida. Anställd som operasolist fram till pensioneringen 1981.

LMA 1965 Utnämnd till hovsångare 1966  Litteris et artibus 1975.

Erik Saedén har gästspelat i Bayreuth och Berlin och deltagit i Kungliga Teaterns utlandsgästspel. Konsertverksamhet i Sverige och utlandet samt medverkat under många säsonger på Drottningholmsteatern. Sångpedagog från 1952 och lärare i sång vid Kungl. Musikhögskolan, Stockholm 1972-82.

Roller i urval

Mimaroben i Aniara, Julien i Drömmen om Therese, Don Felix i Hus med dubbel ingång, Nick Shadow i Rucklarens väg, titelrollen i Doktor Faust, titelrollen i Wozzeck och Dallapiccolas Fången.

Basilio, Figaro och Bartolo i Barberaren i Sevilla, Alidoro i Askungen och Asdrubale i Kärlek på prov. Figaro, greven och Bartolo i Figaros bröllop, Don Juan och Leporello i Don Juan och Don Alfonso i Cosi fan tutte.

Wolfram i Tannhäuser, Pogner, Hans Sachs och Beckmesser i Mästersångarna i Niirnberg, Amfortas i Parsifal, Kurwenal i Tristan och IsoIde samt Härroparen och Telramund i Lohengrin. Donner och Wotan i Rhenguldet, Vandraren i Siegfried och Gunther i Ragnarök.

Rodrigo i Don Carlos, Holberg i Maskeradbalen, Amonasro och Ramfis i Aida, Germont i La Traviata, Ford i Falstaff, Nabucco i Nabucco, Jago i Otello, Germont i La Traviata, Ferrando i Trubaduren.

Michele i Kappan, Sharpless i Madame Butterfly och Scarpia i Tosca. Escamillo i Carmen.

Dulcamara i Kärleksdrycken, Gilgamesj i Gilgamesj (Rangström), Balstrode i Peter Grimes, Boris Izmajlov i Katerina Izmajlova, Pimen i Boris Godunov. Eugen Onegin i Eugen Onegin.

Stiftelsen Erik Saedéns minnesfond

Erik Saedéns minnesfond instiftades 2010.

Fondens syfte är att ur den löpande avkastningen årligen utdela ett stipendium till en begåvad svensk sångare för vidareutbildning inom västerländsk konstmusik. För att hedra minnet av Erik Saedén skall stipendiet i första hand tillfalla en sångare med god interpretatorisk förmåga och god textbehandling.

Till detta stipendium äger ingen provsjungning rum.

Stipendiater sedan 2010

2014 Karl-Magnus Fredriksson
2017 Anders Larsson
2019 Jakob Högström

Bookmark the permalink.