Magnus Kyhle

magnus_kyhle13aKaraktärstenor
Född i slutet på 50-talet och uppvuxen i Stockholm i en musikerfamilj. Utbildad på Musikhögskolan och Operaskolan i Stockholm.

Sedan mitten v 80-talet medlem av Kungliga Operans fasta solistensemble, där han gjort långt över 1000 föreställningar i över 100 olika roller. Bland de viktigaste kan nämnas Loge och Mime i Wagners Ringen, Herodes i Strauss Salome och Canio i Leoncavallos Pajazzo. Under 90-talet var han anställd på Operahusen i Darmstadt och Salzburg och har sedan dess flitigt gästat både Tyskland och Österrike.

Han har också sjungit Herodes i Salome i Tokyo.

Magnus Kyhle har arbetat med de flesta stora operaregissörerna, som Joachim Herz, Göran Järvefelt, Götz Friedrich, Michael Hampe, Hans-Peter Lehman, John Cox och Christof Loy.

Som kuriosa kan nämnas att Magnus Kyhle på Kungliga Operan framträtt i samtliga fyra tenorpartier i Mozarts Trollflöjten i en bit över 100 föreställningar.

canio-i-pajazzo-2007Under sommaren 2009 medverkade Magnus i Dalhallas uppsättning av Trollfljöjten i rollen som Monostatos, som även repriserades 2010. Han har under 2010 gästat Stavanger i Carmina Burana och Savonlinnas festspel i Figaro och Elektra. Åren därefter har varit fyllda från allt mellan Mozart och Wagner. Lohengrin, Fanciulla del West, Salome, Elektra, Karmelitsystrarna, för att nämna några.

Magnus Kyhle har fram till 2014, kanske över tid, varit en av Kungliga Operan mest anlitade sångare. Från våren 2014 är Kyhle officiellt pensionerad från Kungliga Operan, efter över 30 år, över 100 olika roller och mer än 1200 föreställningar.

Kyhle var under 2015 och 2016 återkommande gäst på Kungliga Operan, samtidigt som tiden för fritid och gästspel blivit allt större.

Bookmark the permalink.