Joel Berglund-stipendiet till Marta Cecilia och Rebecka

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranen Marta Cecilia Saelöen och mezzosopranen Rebecka Wallroth. Prissumman är 60.000 kr vardera och stipendierna blir offentliga på  hovsångaren Joel Berglunds minnesdag den 21 januari.

Jurymotivering Marta Cecilia Saelöen: ”Marta Cecilia har en röst som fyller hela rummet med välljud och hennes flödiga sopran har det lilla extra som berörde oss mycket. Marta har en fin personlighet och konstnärlighet i sin röst som vi tror hon med tiden kommer att blomma ut med på de stora scenerna.”

Marta Cecilia Saelöen kommer från Skåne där hon började ta sånglektioner vid 11-års ålder. Hon går för närvarande sista året kandidaten på musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet där hon studerar för sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf.

Marta har tidigare studerat på Malmö latins gymnasieskola, klassisk sång med spetskompetens. Därefter spenderade hon två år i Vadstena på musikutbildningen där Anders Düring var hennes sångpedagog.

Foto: Andreas Eriksson

Jurymotivering Rebecka Wallroth: ”Rebecka visade på sin provsjungning för detta stipendium en stor mognad och självklarhet i sitt musicerande och med berörande stämma kände vi att hon kunde förmedla en berättelse via sin röst. Vi i juryn kunde luta oss tillbaka i stolarna och njuta av hennes mezzosoprans strålglans”.

Rebecka Wallroth är född i Stockholm. Hon studerar för närvarande vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien och gick gymnasiet på Musikkonservatoriet i Falun med Anita Soldh som sångpedagog. Rebecka har vunnit tävlingen Dalasolist 2019 och varit finalist i Havets Röst 2021. Hon har även medverkat i ensemblen på Läckö Slottsopera.

I februari sjunger hon Unulfo (Rodelinda) och Agnes (Brudköpet) på Schlosstheater Schönbrunn.

I årets juryarbete har följande operasångare ingått: Alexandra Büchel, Katarina Dalayman, Göran Eliasson och Carl Ackerfeldt.

Joel Berglund-stipendiet administreras och delas ut av Kungliga Teaterns Solister. Stipendiet instiftades 1986 och fondens ändamål är att bistå unga sångstuderanden. Joel Berglund (1903–85) var basbaryton, hovsångare och operachef. Han var född i Torsåker i Gästrikland.

Bookmark the permalink.