Jussi Björling stipendiater 2017 till Anna Larsson och Göran Eliasson

2017 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas operasångarna och kulturentreprenörerna Anna Larsson och Göran Eliasson. Stipendiet kommer att delas ut vid en galaföreställning med sångare ur den svenska operaeliten på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 11 maj.

Det äkta paret Anna Larsson och Göran Eliasson är, vid sidan av egna framgångsrika sångkarriärer, några av Sveriges främsta kulturentreprenörer inom operaområdet. De räddade kvar operaverksamheten i Dalhalla när den var hotad och producerade 2012-2016 tre fullskaliga operaproduktioner i arenan, bl.a. Turandot med Nina Stemme i titelrollen. De har för egna medel byggt Dalarnas enda operahus, Vattnäs Konsertlada, i Annas fäderneby Vattnäs utanför Mora där de bl.a. satsar på nyskriven opera av svenska tonsättare. 2015 satte de upp Silverfågeln, en opera av Mats Larsson Gothe om Jussi Björlings liv och sommaren 2017 uruppförs Kärlekskriget av Paula af Malmborg Ward, en opera baserad på Ebba Witt Brattströms uppmärksammade roman.

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister (SKTS), som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls stiftelse med stipendiesumman.

– Var tredje år ska stipendiet, enligt stadgarna, tilldelas någon inom sångens och musikens område verksam person som tillika är bosatt i eller har nära anknytning till Dalarna. Värdigare stipendiater än Anna Larsson och Göran Eliasson går inte att hitta. Det är två fantastiska sångare och entreprenörer, säger Gunnar Lundberg, ordförande för SKTS och den som tillsammans med Anders Wall överlämnar stipendiet.

Bookmark the permalink.