Nicolai Gedda 1925-2017

Nicolai Gedda 11 juli 1925 – 8 januari 2017

Den svenske världstenoren Nicolai Gedda är död, 91 år gammal. Han avled den 8 januari i sitt hem i schweiziska Tolochenaz. Nicolai Gedda var född den 11 juli 1925 i Stockholm (Brännkyrka församling).

Under sin långa karriär, som omfattade mer än 50 år, hade han stora internationella framgångar inom det lyriska facket, en röstligt ekvilibristisk stilikon inte minst som Mozarttenor och inom den klassiska franska repertoaren. Han återvände flera gånger till sin hemmascen Kungliga Operan där han 1952 debuterat med stort genombrott som Chapelou/St. Phar i Adolphe Adams Postiljonen från Longjumeau. Därefter engagerades han vid operahus som La Scala i Milano, Covent Garden i London, Metropolitanoperan i New York och Parisoperan.

Gedda är en av de sångare som medverkar på flest skivinspelningar av alla inom sitt röstfack, ca 200 st, som inklusive ett flertal operetter och romansinspelningar  uppvisar en unik bredd samtidigt som han var sparsmakad med roller inom den tyngre repertoaren, även om han profilerade sig med titelrollen i Lohengrin i Operans produktion. En av hans många paradroller var som Lenskij i Tjajkovskijs Eugen Onegin. Han behärskade sex språk mer eller mindre flytande.

Sin sista skivinspelning gjorde han 2003 då han medverkade som Översteprästen i Mozarts Idomeneo.

Birgit Nilsson skriver i sina memoarer ”att världen i honom fick en av de mest, musikaliska, mångsidiga och skönsjungande tenorer någonsin.”

Nicolai Gedda blev hovsångare 1965 och Sjungande Hedersmedlem i Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister 1967.

Nypremiären på Kungliga Operan i Stockholm,  av Verdis Maskeradbalen den 24 februari tillägnas minnet av Nicolai Gedda.

 

Roller på Kungliga Operan:

Chapelou/St. Phar – Postiljonen från Longjumeau

Ryttmästare Henrici – Tiggarstudenten

Nicklaus – Hoffmanns äventyr

En sångare – Rosenkavaljeren

Don Ottavio – Don Juan

Alfredo – La traviata

Belmonte – Enleveringen ur seraljen

Tamino – Trollflöjten

Hertigen – Rigoletto

Idamante – Idomeneo

Lenskij – Eugen Onegin

Cavaradossi – Tosca

Lohengrin – Lohengrin

Christjern – Gustaf Wasa

Bookmark the permalink.