Richard Trimborn avliden

Vår hedersledamot, Richard Trimborn, en av operavärldens mest respekterade namn, är död. Mellan 1995-2005 verkade han som konsult och instuderare på Kungliga Operan. Internationellt mest känd blev han i egenskap av Studienleiter på Bayerische Staatsoper under Wolfgang Sawallisch. Han var också engagerad vid operahusen i Düsseldorf och Kiel.
På Kungliga Operan arbetade han med tyskspråkiga uppsättningar som t ex Rehnguldet, Salome, Capricco och Elektra. Han var också ofta på Operahögskolan och höll en mängd kurser, bl.a. på SAMI. Ett oändligt antal sångare, men också instuderare och dirigenter har studerat in verk för första gången under ”Trimmys” synnerligen kompetenta ledning.
Själv kom han att samarbeta med dirigenter från skilda generationer, som t ex Karl Böhm, Lorin Maazel, Zubin Mehta och Daniel Barenboim.
Efter pensioneringen började han arbeta som frilans och studerade bl a in Parsifal med Abbado i Salzburg och Ringen med Gergiev på Mariinskij-teatern. När han var på Mariinskij första gången tyckte han att det lät så dåligt om repetitionerna och han krävde Gergievs närvaro. Vid nästa repetition satt Gergiev där med penna och antecknade!
Richard Trimborn – en oändligt rik kunskapskälla, inspiratör och kreatör. Han avled, den 6 oktober och blev 85 år gammal . Vi i Stiftelsen Kungliga Solister saknar en trogen god vän och mentor och konstaterar att operavärlden har blivit en stor mästare fattigare.

Bookmark the permalink.